בוצ'רים מאלון מבוקע ותאורה עמומה - סגנונות עיצוב במסעדות

המסעדות נפתחו בכל הכוח וכבר קשה להשיג מקום. הגבול בין מסעדה לבילוי בבר כבר היטשטש מזמן - מגמה שבאה לידי ביטוי באופן עיצוב המסעדות. השקעה בבר גדול ורחב, תאורה אפלולית ומסתורית ומושבים מסוגננים בלי לוותר על הנוחות. מגמות בעיצוב הפנים של מסעדות

שמתם לב שהקיץ כבר כאן במלוא עוצמתו ושלאחר למעלה משלושה חודשים מהגעת החיסונים - כבר כמעט לא זוכרים שהיתה פה פעם קורונה? אחד הסממנים המשמעותיים ביותר של שוך המגיפה הם המסעדות שנפתחו בפול פאוור, ומלאות עד אפס מקום בכל יום נתון של השבוע. לא מאמינים? נסו להזמין מקום לערב כלשהו ותיווכחו. ישראל, ובמיוחד העיר הגדולה תל אביב (אבל ממש לא רק), הפכה כבר מזמן למעצמה קולינרית מכובדת, שמהווה מקור חזק למשיכת תיירים, עוד בתקופה שלפני המגפה. גם לנו המקומיים, יש נטייה חזקה לצאת ולפקוד את המסעדות ההולכות ומתרבות, כאשר חומרי הגלם הים תיכוניים, יחד עם ההשפעה שהשפים הישראלים ספגו מכל קצוות העולם, הופכים את הבילוי במסעדות לחוויה של ממש, שלא מפסיקה להפתיע עם טעמים וטקסטורות.

הגבול בין בילוי במסעדה לבין יציאה לבר הולך ומטשטש


לצד זאת שכולנו נהיינו "פודיז" מקצועיים בשנים האחרונות, וההבנה הקולינרית של חובבי מזון רבים כבר העמיקה לרמה רצינית מאוד, כיום בישראל אנחנו מצפים לקבל במסעדה את אותה החוויה שנקבל ביציאה לבר מסתורי וסקסי.אולי הבחנתם כי המסעדות ה"מעונבות" עם המפות הלבנות על השולחנות מתחילות להיעלם מפני השטח ובמקומם נכנס עיצוב קז'ואלי יותר, וישנן מסעדות שיהיה קשה להבחין ביניהן לבין ברים. 


הדבר הזה יבוא לידי ביטוי בעיצוב הפנים של חלל המסעדה, במוזיקה שתושמע במקום, בתאורה ובאופן הישיבה, שהולך ונוטה יותר לכיוון הבר מאשר לשולחן פרטי. בישיבה על הבר, כידוע, יש יותר אקשן. יש אינטראקציה ערנית יותר עם הברמן (לעומת האינטראקציה הקונקרטית והפרקטית יותר עם המלצרים), יש יותר התרחשות ואווירה, וגם יש תקשורת פתוחה יותר עם הזרים שיושבים לצדנו על הבר, אפילו אם מדובר בבילוי רומנטי.

בעקבות המגמה הזו, לא מעט מעצבי פנים ואדריכלים בוחרים להשקיע בבר המסעדה ואף להגדילו ולהפוך אותו לחלק מרכזי במסעדה. זוהי יכולה להיות גם אפשרות להכניס יותר סועדים בפחות שטח, וגם להוסיף נופך עיצובי מסוגנן ומעניין לכל החלל.

עבור הברים הללו לעתים המעצבים בוחרים בוצ'רים מאסיביים שמעניקים מראה גולמי ומחוספס לאזור. הטרנד הזה חלחל מהר מאוד גם לעיצוב הבתים, ולא מעט אנשים בוחרים להכניס לאזור המטבח או אפילו לסלון בר ארוך, שלרוב עשוי אלון מבוקע.

בחירת הכיסאות היא קריטית גם לעיצוב וגם לנוחות הסועדים

בחירת המושבים היא עניין טריקי, במיוחד כשמדובר בישיבה על הבר. כיסאות בר נוטים להיות פחות נוחים, במיוחד כשהם נטולי משענת. יש לקחת בחשבון שכיוצאים לבילוי במסעדה, גם אם מחפשים אקשן, בכל זאת יש חשיבות רבה לעניין הנוחות. מדובר בישיבה ממושכת למדי, ואנחנו לא מעוניינים להוציא את הסועדים עם כאב גב, רק בשם העיצוב המרהיב. לכן, כדאי לתת את הדעת קודם כל להיבטים פרקטיים של נוחות, במיוחד כשבוחרים כסאות בר. ישנם היום דגמים רבים של כסאות כאלו, כאשר חלקם מגיעים עם ריפוד ואפילו עם משענת. נסו להגיע לאיזון בין עיצוב אסתטי ונאה לבין נוחות.

תאורה עמומה, אבל כזו שתאפשר לראות את המנות

אז נכון שאנחנו שואפים לא פעם להקנות אווירה של מסתורין גם למסעדה, אבל מצד שני, חשוב לזכור שאנחנו בעידן האינסטגרם, בו לנראות של המנות יש חשיבות אדירה, במיוחד כשנרצה לצלם אותן ולהעלות לרשתות החברתיות. גם אם זה נשמע מגוחך, זהו גם האינטרס של השפים ושל בעלי המסעדות הוא שהסועדים יצלמו את המנות ויפיצו את הבשורה כמה שיותר רחוק. יש כאן סוג של מלכוד בנוגע לבחירת התאורה במסעדות, מאחר ותאורה עוצמתית מדי (כזו שתטיב עם הצילום) עלולה לחבל בעיצוב ובאווירת הבילוי הלילי הסקסי והאפלולי. אם כן, עליכם המעצבים לבחור בתבונה את גופי התאורה המיועדים לחלל המסעדות. ישנה אפשרות להציב ספוטים נקודתיים מעל השולחנות או הברים, ולהשאיר את יתר חלל המסעדה אפלולי. לחילופין, ניתן לצייד חלק מגופי התאורה בעמעם ולשחק איתו בהתאם לצורך. מעל הבר ניתן לתלות גופי תאורה מעניינים שיוסיפו אלמנט סגנוני מעניין. במידה והמקום מעוצב בסגנון וינטג', אפשר אפילו לבחור בנברשות או בגופי תאורה עם פיתוחי מתכת ועוד. ניתן גם להוסיף גופי תאורה עומדים במספר נקודות במסעדה, שיוסיפו נגיעות של אור ורומנטיקה למקום. בגדול, כמה שיותר אורות נקודתיים במקום תאורה מרכזית עוצמתית - יעניקו אווירה רכה יותר למסעדה.

ה"טטריס" של מעצבי הפנים - להשאיר כמה שיותר רווח בין השולחנות


עבור הסועדים היושבים בשולחנות ולא על הבר, חשוב כעת יותר מתמיד, להשאיר ספייס בין שולחן ושולחן. מעבר לזה שכרגע לפי הנחיות התו הסגול יש לרווח בין השולחנות, אנחנו רוצים להעניק תחושה של פרטיות ואקסקלוסיביות לאלו שבחרו לשבת בשולחן משלהם, ולאו דווקא לבלות במחיצתם של זרים אחרים הפוקדים את המסעדה באותו ערב. לכם, מעצבי הפנים והאדריכלים יש כאן משימה לא פשוטה. עליכם למצוא את הדרך כיצד לרווח בין השולחנות כמה שיותר, ואילו מהצד השני - לנצל כמה שיותר את החלל המוקצה לרשותכם, ולאפשר לבעלי המקום לארח כמה שיותר סועדים בכל זמן נתון. אחד הטיפים שתמיד רלוונטיים הוא להעדיף שולחנות מרובעים על פני עגולים, שכן אלו תופסים בהכרח פחות שטח, ויכולים להשתלב זה עם זה ממש כמו קוביות "טטריס". ניתן לבחור בשולחנות הניתנים להארכה, ובכך לאפשר לצוות המקום לשחק עם כמות המוזמנים לפי הצורך.



 


הדפססגור חלון