הפרדה בין חללים ודלתות הזזה - לחולל מהפך בבית ללא צורך בשיפוץ
באופן מתמיד, אנחנו מעוניינים לנצל את חלל הבית או המשרד עבור כמה שיותר פונקציות. במקרים רבים הסיטואציה הטכנית ואולי גם החוקית, אינה מאפשרת בניית קיר בטון בתוך הבית. כאן נכנסות לתמונה המחיצות ודלתות ההזזה. מהם הסוגים הפופולריים ביותר וכיצד תוכלו להשתמש בהם?
כמובן שכולנו מעדיפים בית מרווח ורחב ידיים, עם חללים פתוחים ומאווררים. אבל יש גם את המציאות, ובמקרים רבים, אנחנו נדרשים למצוא פתרונות יצירתיים, על מנת לנצל חלל מסוים ומוגבל – לצורך כמה שיותר חדרים או אזורים מוגדרים. הפרדה בין חללים יכולה למלא פונקציות שונות כמו למשל לצורך יצירת פינת עבודה בתוך חלל ציבורי, פינת משחקים בסלון, חדר ארונות בתוך חלל חדר השינה ועוד. במקרים מסוימים, לא ניתן – הן טכנית והן חוקית, לבנות קיר בטון בתוך הבית.
הפתרון האידיאלי לצורך הפרדה בין חללים, הוא שימוש במחיצות גבס, עץ, זכוכית או מתכת. מעצבים ואדריכלים משתמשים כיום במחיצות כחוצץ בין חדרים, אבל גם כמסתור למזגנים, כדלתות פנים וארונות, הפרדה בין חללי עבודה במשרדים ועוד ועוד...
לעיתים, גם כשלא מדובר במצוקת שטח, ניתן לעשות שימושים נוספים במחיצות, למשל לצורך חלוקה של יחידת הורים רחבת ידיים, לאזור שינה ואזור רחצה. במקום לתחום את החללים בקירות וליצור הפרדה מוחלטת, ניתן למקם מחיצה אשר תגדיר כל אזור, אך עדיין תשמור על הזרימה הטבעית של החלל, ועל תחושת המרחב.
הנה כמה דוגמאות למחיצות ודלתות שיכולות להוות פתרון אצלכם בבית:
מחיצות לצורך הסתרה
מחיצות מסוגים שונים מאפשרות להסתיר את כל מה שנחשב בעינינו ללא אסתטי, ולהפוך את האילוץ בשטח לאפשרות עיצובית של ממש. הפריחה המחודשת של עולם המחיצות, שנחשב בעבר למיושן ולא עדכני, הולידה שלל אפשרויות חדשות ומקוריות, תוך שימוש בחומרים שונים במגוון תצורות מקוריות – אטומות, מחוררות, בגבהים שונים ובהתאמה על פי מידה. המחיצות לרוב עשויות מעץ, למראה אטום יותר, או מזכוכית, למראה "אוורירי" יותר, כאשר האור יכול לחדור מבעד למחיצה.
דלתות מתקפלות
מה ניתן לעשות במקרה שיש לכם מקום ליצירת עוד חדר מוגדר בתוך חלל הבית, אבל לדלת ולתנועות הפתיחה והסגירה שלה לא נשאר מקום? במקרה כזה, כדאי לקחת בחשבון פתרון של דלתות מתקפלות, המוכרות יותר בכינוי "דלתות הרמוניקה" או "דלתות אקורדיון". הדלתות האלה מיוצרות בדרך כלל מעץ, ומקנות לבית, מעבר לפתרון פונקציונלי סופר חכם, גם טאץ' וינטאג'י מלא שיק.
הדלתות המתקפלות הן אידיאליות בעיקר בחללים המשמשים גם לאירוח, וגם לפנאי ועבודה. הן מצריכות התקנה של מסילה עליה מולבשת הדלת, הנפתחת בקיפול לצד. פתרון זה מאפשר חיסכון משמעותי במקום, בהשוואה לדלת רגילה הנפתחת על ציר. ישנם דגמים שונים של דלתות אקורדיון, ביניהם: עץ, דמוי עץ ופלסטיק. הן ניתנות גם לפתיחה מהאמצע ואף לנעילה.
למרות שלרוב הן משמשות להפרדה וליצירת פרטיות, הן לא מבודדות רעש לחלוטין, ולכן השימושים הנפוצים בהן הם לסגירת נישות בבית, איטום חללים (כדי למנוע את בריחת המיזוג) ובידוד אזור המקלחת והשירותים.
אחסון הוא שם המשחק: ארונות בגדים
כשמדברים על ניצול נכון של החלל, אי אפשר לא להזכיר ארונות, וארונות בגדים בפרט. ארון שמחולק היטב מבפנים, יכול להפוך לרהיט הכי חשוב בבית, תוך שהוא מסתיר את הבלגן, שומר על חפצים מפני אבק ולכלוך, ואם אפשר – מוסיף נגיעה של שיק אלגנטי.
הטרנד הנוכחי, שלפי הספר "סוד הקסם היפני", הוא גם הכי בריא לנפש, הוא מינימליזם של חפצים ברחבי הבית. הרעיון הוא ניקיון מקסימלי בעיניים. ההמלצה היא לנסות להחזיק כמה שפחות פריטים אצלכם בבית, להשאיר רק את מה שבאמת צריך ולהיפטר מהשאר.
במיוחד אם יש לכם נטייה להעמסה של חפצים או לאגרנות, ארון קיר גדול יכול להוות פתרון מושלם, בו תחביאו את כל הבלגן ותזכו לאור בעיניים. אחת לכמה חודשים, מומלץ לעשות סדר בארונות הבגדים, תוך מיון והפרדה לשתי ערימות – פריטים שאתם לובשים ופריטים שכבר לא. ההמלצה, לפי הספר הידוע, היא לשאול את עצמכם על כל פריט בבית, האם הוא גורם ללב שלכם לשמוח. במידה והתשובה היא לא, מומלץ להיפטר ממנו. החזירו לארון רק את מה שאתם באמת עושים בו שימוש. כמובן, בגובה העיניים יש לאחסן את הפריטים המתאימים לעונה, ובמדפים העליונים ביותר, את הבגדים של העונה האחרת. כך או כך, כדאי שיהיה לכם ארון גדול, מחולק לתאים, מגירות, ורצוי גם חלל עם מוט לצורך תלייה של פריטים על קולב.
דרך טובה להחזיק בבית ארון גדול תוך חיסכון בשטח – היא באמצעות ארון קיר עם דלתות הזזה. הסוג הזה, שהפך לנפוץ מאוד בשנים האחרונות, מהווה פתרון אלגנטי, שחוסך לכם מקום ולא מקטין את החדר, מאחר ואין צורך להשאיר מקום לדלתות להיפתח לתוך החדר.
מינימליזם גם במטבח – אחסון הכלים בתוך ארונות
העבודה במטבח מצריכה יעילות מרבית, תוך שמירה על סדר וארגון נכון. במיוחד במטבחים בהם משטח העבודה מוגבל, כדאי לתת תשומת לב לארונות. כלי מטבח גדולים כמו מיקסר, בלנדר ועוד, עלולים לחסום את משטח העבודה ולא לאפשר לנו לעבוד שם בצורה אופטימלית. גם כאן, נכנסים לתמונה הארונות. את כל כלי המטבח, לרבות מכשירי החשמל הגדולים, ובמיוחד כאלה שאתם לא עושים בהם שימוש יומיומי, כדאי לאחסן בארונות, על מנת לפנות כמה שיותר מקום להכנת אוכל. הדבר לא רק ימנע את הצפיפות בחלל המטבח, אלא גם ישמור על הכלים והמכשירים שלכם מאבק ומבלאי.
לסיכום, ניצול נכון של החלל על ידי מחיצות ושימוש נכון בארונות לאחסון, יכול לפתוח לכם שטחים בבית ולחולל מהפך של ממש, ללא צורך בשיפוץ יקר או במאמץ ניכר.