שפים חובבים? מוצרי פרזול למטבח שיהפכו אותו למקצועי

בשנים האחרונות, רבים מאיתנו הפכו ל"פודיז" ולבשלנים חובבים השואפים גבוה, והמטבח הביתי הפך להיות מעבדת הניסויים האולטימטיבית, בה אנחנו רוקחים מנות מתוחכמות ואנינות טעם. כמה כללי אצבע שכדאי לעקוב אחריהם, ומספר מוצרי פרזול שמומלץ להצטייד בהם, יעלו את המטבח הביתי לדרגה מקצועית של ממש


בשנים האחרונות, לא מעט ישראלים הפכו את המטבח הביתי שלהם למעבדת ניסויים בה הם רוקחים תבשילים מתוחכמים, אופים עוגות ממתכונים רבי שלבים, מנסים מתכונים שהוציאו מספרים או מהאינטרנט ויותר מהכל - אוהבים לארח ולהגיש לבני משפחה ולחברים את התוצרת עליה עמלו ובה הם מתגאים מאוד.

העניין הוא, שלצורך התנהלות נוחה ויעילה בשטח הבישול בבית, יש צורך בהיערכות נכונה, ובהצטיידות במוצרי פרזול למטבח, שיקדמו וישפרו את האופן בו אתם עובדים בחלל זה. אם החלטתם לקחת את המטבח הביתי צעד אחד קדימה, לכיוון המטבחים של השפים המקצועיים, הנה כמה אלמנטים חשובים, שמומלץ לשלב במטבח. 


שטח עבודה מרווח מתחיל באחסון נכון


כל שף יודע שקודם כל ולפני הכל, העבודה במטבחים חייבת להיות מסודרת, נקייה ואפילו יש שיגדילו ויאמרו - סטרילית. לא סתם, בבתי הספר הגבוהים לבישול, יש משמעת צבאית בכל הנוגע לארגון וסדר בעבודה. שמירה על סדר וניקיון, ולא פחות חשוב - ארגון נכון של כלי העבודה והמצרכים, יסייעו לכם לעבוד בצורה יעילה ונוחה, תוך שאתם שומרים על היגיינה אופטימלית. עבודה מסודרת מתחילה באחסון נכון, הן של חומרי הגלם והן של המכשירים וכלי העבודה. על מנת לעשות זאת על הצד הטוב ביותר, יש להיעזר ולצייד מראש את המטבח בחללי אחסון נוחים כמו קרוסלה למטבח שהיא גם חסכונית בשטח, מאחר והיא מנצלת היטב את החלל הפנימי של הארון בו היא מוצבת, וגם מסייעת לשמור על אסתטיקה גבוהה, מאחר וכל המצרכים המאוחסנים בה מוסתרים מאחורי דלת הארון. כמו כן, קל ונוח לשלוף ממנה מוצרים וחומרים. ההמלצה היא לסדר בתוך הקרוסלה את המצרכים לפי ז'אנרים, לדוגמא - סלסלת פלסטיק ובה חומרי אפייה כמו קמח, אבקת אפייה, ניירות אפייה, מנג'טים וכו', סלסלה ייעודית לקטניות, סלסלה לשימורים, סלסלה לאורז ופסטות וכו'. באופן זה תוכלו, באמצעות סיבוב מהיר של הקרוסלה, למצוא מיד את המצרך הנחוץ לכם בכל עת.

באופן דומה, מומלץ להצטייד במגירות למטבח, ולסדר גם את כלי העבודה ועוד מוצרים בתוכן לפי סוגים מסוימים. לדוגמא, מגירה המיועדת לכפות עבודה בלבד, מגירה המיועדת למוצרים כמו נייר מגבת וחומרי ניקוי למטבח וכו'.

אחסון נכון של כל כלי העבודה והמצרכים יסייע לכם לשמור על פני שטח העבודה, נקיים מחפצים ומציוד, כך שהוא גם יהיה מרווח ונוח יותר לעבודה, וגם יאפשר לכם להתרכז באופן אידיאלי בהכנת המנות.  


תאורה עוצמתית מעל למשטחי העבודה

כל מלאכת ידיים מצריכה תאורה מספקת, שתאפשר לכם לראות היטב מה אתם עושים, ובמיוחד בעבודות בישול ואפייה המצריכות דיוק מירבי, וסטיות לכאן ולכאן עלולות לפגוע באיכות התוצר הסופי. לכן, אחד הדברים שחשוב לדאוג להם, הוא תאורה עוצמתית מעל ולאורך משטחי העבודה. התאורה המתאימה ביותר היא תאורת ניאון חזקה, אם כי רבים מעדיפים להימנע משימוש בה מאחר והיא פחות נאה ונעימה לעין. הפתרון האפשרי הוא לאבזר את יתר אזורי המטבח וכן את פינת האוכל, בתאורה רכה ונעימה יותר, ולהשאיר באופן נקודתי תאורה חזקה, שניתן להדליק ולכבות לפי הצורך, מעל לשטחי העבודה.

שמירה על איכות וטריות חומרי הגלם

עוד "סוד" מקצועי של השפים הגדולים, הוא שהצלחת המנות טמונה בעיקר באיכות וטריות חומרי הגלם. בישראל קל למדי להשיג חומרי גלם טריים ונפלאים, אך אחסון או שימוש לא נכון בהם, עלולים לפגוע באיכותם ולחרב את המנה כליל. העניין הזה מצריך קצת מעבר להצטיידות במקרר איכותי ובקופסאות אחסון מתאימות, אלא גם ידע והבנה. ההמלצה היא לקרוא ברשת ולהפנים את האופן בו הכי טוב לשמור חומרים כמו ירקות, מוצרי חלב, ביצים, ואף תבשילים מוכנים. תתפלאו לגלות שישנם מרכיבים כמו למשל עגבניות ובצלים, שההמלצה הגורפת היא לשמור אותם מחוץ למקרר, או לחילופין - טחינה דווקא כן מומלץ לשמור בקירור על מנת להאריך את חייה. עולם שלם של מידע חשוב עשוי להתגלות בפניכם.

סכינים איכותיות הן המפתח לעבודה מקצועית במטבח


אז אחרי שדאגנו לאבזור המטבח ולציוד הנכון שיבטיח עבודה מסודרת ויעילה, כעת חשוב להצטייד בכלי העבודה המתאימים. כמעט ואין מנה שהכנתה לא מתחילה בקיצוץ וחיתוך של מרכיבים. לא סתם, כל מי שמתקבל לנבחרת בתוכניות בישול כמו "משחקי השף", קודם כל זוכה בסט סכינים איכותיות. מעבר לכך, ישנן מנות רבות שהצלחתן מותנית באופן החיתוך - בגודל ובצורת החתיכות של המזון. לכן, על מנת להבטיח עבודה נכונה, חשוב מאוד לרכוש סט סכינים ממתכת איכותית, במספר אורכים שונים, ועם סוגי שיניים שונים, על מנת לוודא שתהיה לכם הסכין המתאימה עבור כל סוג מזון. לדוגמא, סכינים המשמשות לקיצוץ בשר, הן שונות בתכלית מסכינים המשמשות לקיצוץ ירקות. כמו כן, חשוב לדעת שעבודת הסכינים לא יכולה להיות מושלמת ללא קרש חיתוך מתאים שיוצב מתחתיהן. לכן, חשוב להתאבזר גם בסט של קרשי חיתוך איכותיים, רצוי שיהיו מכמה חומרים - זכוכית, עץ וכו', כדי שתוכלו להתאים לכל פעולה את הקרש המתאים. חשוב מאוד לשטוף את הקרש היטב עם מים רותחים וסבון, מיד לאחר החיתוך, ובמיוחד כשמדובר בבשרים חיים, דגים, מוצרי חלב וכו'. אלו עלולים להיות רוויים בחיידקים ובבקטריות, הנצמדים לקרש וממשיכים להתקיים עליו. כמו כן, החיידקים עלולים להצטבר בשריטות שנוצרות על קרשי החיתוך, ולכן מומלץ בחום להחליפם בחדשים מעת לעת.